miercuri, 24 noiembrie 2010

JOCURILE PSIHOLOGICE ALE ADULTILOR





Binenteles, elementele specifice se pot schimba, dar mecanismul de baza ramane acelasi, fie ca este vorba de o discutie intre soti, fie de reuniunea consiliului de administratie al unei companii multinationale.
Sa ne amintim ca este vorba de situatii pe care nu le producem intentionat si care au caracteristica de a se repeta cu o neplacuta regularitate.
Pe de alta parte, fiecare din noi are tendinta sa prefere unele jocuri fata de altele, in functie de mediu si de interlocutor.
"Avantajul" unui joc psihologic consta in faptul ca persoanele implicate traiesc un moment "intens" fara ca nimic sa se imbunatateasca sau sa se rezolve. In afara de aceasta, se poate schimba o cantitate apreciabila de "strokes", evitand angajarea impusa de "apropiere" si, mai ales, se rezolva oarecum o problema care pentru multi este destul de stresanta: cum sa-ti petreci timpul impreuna cu altii.
Un ultim avantaj - fiind un joc psihologic si unul din cele mai bune moduri de a NU rezolva o problema - protagonistii pot reincepe la infinit, fara a-si modifica pozitiile.
Sa vedem acum unele din cele mai comune si mai usor de recunoscut jocuri, dintr-un punct de vedere general:


<<Al meu este mai bun decat al tau>>
In mod sigur este unul dintre jocurile de baza, asa de raspandit incat prezenta sa coplesitoare poate sa ne impiedice sa vedem stupiditatea si inutilitatea lui. Este un joc in care pozitia "Eu sunt OK - Tu nu esti OK" devine evidenta.

Eu (Persecutorul) incerc sa-ti demonstrez ca ceva din mine, sau ceva ce eu posed, este mai bun decat ceea ce esti sau ai tu si te pun in pozitia de Victima. Variatiunile sunt practic infinite. Se trece de la lucruri relativ inofensive cum ar fi "catalogul meu este mai bun, mai complet, mai actual...", "stiloul meu", "haina mea", la lucruri mult mai grave: " religia mea", "fiul meu", "culoarea pielii", si mai departe, la altele situate intre cele doua extreme: "masina mea", "facultatea mea", "lecturile mele", " prietenii mei" etc.

Observatie: Daca eu critic masina cuiva pentru ca vreau sa i-o vand pe a mea, nu fac un joc psihologic, ci apelez la o strategie comerciala (dupa parerea mea, cea mai nepotrivita).

Caracteristica unui joc de acest tip este aceea de a nu avea alt scop decat cel al minimalizarii interlocutorului. Evident, victima poate gasi la randul sau ceva de criticat si jocul poate continua astfel cu rolurile inversate.


"Nu-i asa ca este teribil?"
Consta in a gasi acel "tovaras de suferinta" caruia sa i te lamentezi despre o situatie anume si care sa iti dea dreptate, sa te sustina si, la randul lui, sa-ti prezinte o situatie personala asemanatoare.
Obiectul lamentarilor poate varia dupa chef: timpul ("Nu se mai incalzeste odata!"), guvernul ("Toti corupti si incapabili"), seful, tinerii de azi, functionarii de stat, taximetristii, mancarea, sanatatea...
Binenteles, nimeni nu va misca un deget pentru a imbunatatii lucrurile, chiar si atunci cand acest lucru ar fi posibil. Este un joc extrem de raspandit, dar nu foarte daunator, chiar daca este absolut inutil (imi vine in minte un vechi proverb peruan: "Daca exista un remediu, de ce te plangi? Daca nu exista un remediu, de ce te plangi?")

<<Ia-ma la suturi!>>
Daca au ocazia, unele persoane se comporta in societate intr-un mod absolut nepotrivit situatiei in care se afla. Astfel, ele provoaca un raspuns agresiv din partea celor din jurul lor, care devin astfel Persecutori si le dau un "sut" (fie in sensul fizic - cum este atunci cand cineva este dat afara din restaurant - fie psihologic - "Sa nu te mai vad niciodata pe aici").
Aceasta le va permite sa se puna in rolul de Victima si sa-si gaseasca usor o persoana care sa vrea sa joace rolul de Salvator.

<<Uite mama, merg fara sa ma tin!">>
Un joc pe care il jucam toti, cred, din cand in cand, cautam un public in fata caruia sa facem pe grozavii, chiar exagerand un pic meritele noastre. Nu este foarte grav, daca nu se practica in mod obisnuit.


<<Incercam doar sa te ajut!>>
Joc la care recurge cineva care dovedeste un zel excesiv in a ajuta o persoana din familie, de la serviciu etc. (Salvator), pana cand obiectul unor atat de exagerate atentii este "asfixiat". in acest moment, pozitia sa se schimba in aceea de Persecutor, culpabilizand Victima. ("Ce ingrat esti, incercam doar sa te ajut!"). Succesiv, s-ar putea pune in rolul de Victima chiar pe el insusi, lamentandu-se ca nimeni nu apreciaza eforturile sale.

<<Te-am prins, fir-ai tu sa fii...>>
Consta in a observa modul in care se comporta (in munca, sau in societate) cineva pana cand se reuseste a se descoperi un defect. Acesta va fi apoi folosit pentru a pune in discutie interlocutorul ca persoana si a i se nega toate realizarile anterioare.
Cel care se pune in rolul Persecutorului nu este deloc interesat, in acest caz, de calitatea lucrului (altfel, ar colabora pentru gasirea solutiei), ci va cauta doar un pretext pentru critica. Veti observa, surprinzator, cat de numeroase sunt acele persoane care, negasind nici o neregula in activitatea pe care o desfasurati, vor fi dezamagite si critice, in loc sa va felicite...

<<Da, dar...>>
Persoana cere o parere sau un sfat, dar respinge in mod sistematic tot ceea ce i se ofera, demonstrand, mai mult sau mai putin logic, ca in cazul sau solutia oferita nu va functiona ("Da, dar..."). Aceasta, pana cand persoanele care ofera sfaturi (Salvatorii) obosesc si intra in rolul de Persecutori ("Nu-ti va merge bine nimic. Cu atat mai rau pentru tine..."), iar el intra in rolul de Victima ("Nimeni nu ma intelege si nu vrea sa ma ajute cu adevarat").

<<Luptati-va!>>
(cel putin 3 jucatori)
Un joc foarte insidios, pe parcursul caruia A va face tot posibilul ca B si C sa intre in conflict, situandu-se apoi in afara partilor (si trecand astfel la un alt joc numit "Acum sa va vad eu pe voi"). Am spus "insidios" pentru ca, asa cum se intampla in toate jocurile, nimeni nu isi recunoaste deschis obiectivul si A ar putea sa nege in orice moment ca i-ar fi provocat pe cei doi in mod deliberat.

<<Tribunal>> (cel putin 3 jucatori)
Este un joc indeseobi "conjugal" dar se intalneste la toate nivelurile comerciale si profesionale. A, care traieste sau lucreaza cu B, profita de prezenta altor persoane pentru a-l critica aspru pe B (care poate fi sau nu prezent). Celelalte persoane iau pozitie in favoarea sau impotriva lui B care ramane, oricum, izolat in pozitia de victima.

<<Picior de lemn>>
Jucatorul care, in acest caz, poarta intr-adevar o proteza, se pune in pozitia de victima ("Cum pot eu sa fac ceva, nu vezi ca am un picior de lemn"), sperand sa gaseasca un Salvator care sa se angajeze sa-i rezolve problemele.
Acest exemplu reprezinta metafora tuturor lipsurilor reale sau presupuse de care ne plangem si pe care le utilizam ca pretext pentru inactivitate ("sunt prea scund", "sunt negru", "nu am bani", "nu am studii", "sunt...", "nu sunt...", "nu am..."), uitand ca altii, in aceeasi situatie, au obtinut rezultatele pe care si le-au propus (cititorii mai atenti vor observa ca acum eu am intrat in rolul Persecutorului...).

<<Violul>>
Este situatia tipica in care femeia provoaca barbatul pentru ca apoi sa se retraga, spunandu-i ca este maniac si pervers si sustinand ca a fost inteleasa gresit.
De fapt, este jocul perfid al puterii - practicat la toate nivelurile - care consta in a manifesta disponibilitate fata de interlocutor, impingandu-l astfel sa se descopere, pentru ca apoi sa-l lovesti dupa ce a coborat garda.
Este unul din cele mai periculoase jocuri care, de obicei, provoaca reactii violente.

<<Alcoolicul>>
Joc de societate la care pot participa multe persoane, in diverse roluri.
Alcoolicul (Victima) se imbata pentru ca, dupa el, viata - sau ceilalti - il persecuta. Sotia, un prieten, medicul familiei il consoleaza (Salvatori) si incearca sa-l dezvete de acest viciu.
Uneori reusesc - pentru putin timp, pana la betia urmatoare - si apoi totul reincepe. intre timp, nu vor uita sa-l persecute pe alcoolic ("Nu ti-e rusine? Uite ce faci din vietile noastre!"). Acest exemplu reprezinta metafora tuturor obisnuintelor nedorite, dar percepute de cel in cauza ca o fatalitate (vesnicul intarziat, jucatorul hazardului, obezul...) si care, intr-un fel sau altul, fac rau celor apropiati.
Binenteles, nimeni nu se angajeaza serios pentru a rezolva problema "alcoolicilor".

<<Sa moara si capra vecinului>>
  Aici nu numai ca multe persoane se complac si au satisfactii in contemplarea necazurilor altuia (situatie care se intampla in toata lumea), dar fac si tot ce se poate pentru ca acela care cauta sa-si imbunatateasca situatia sa nu reuseasca in ceea ce si-a propus, chiar daca din acestea ele nu au nici un folos.
Daca dintr-un punct de vedere psihologic, sau mai bine zis, psihiatric, poate exista o explicatie (persoana care reuseste acolo unde, in aceleasi conditii, eu nu reusesc, este dovada clara a incapacitatii mele si din acest motiv va fi oprita sau eliminata), din punctul de vedere al rezultatelor nu cred ca este nevoie sa demonstram nebunia unui astfel de comportament care nu reprezinta altceva decat un foarte mare obstacol in crearea unui mecanism economico - politic functional si productiv.

  Multe dintre aceste  persoane tin la propriile jocuri si nu sunt dispuse sa renunte la ele cu usurinta.
Adevarul este ca, data fiind participarea inconstienta si avand ca principal obiectiv schimbul de "strokes", iesirea dintr-un joc poate fi foarte dificila. Pe deasupra, nu se utilizeaza corect starea Adult, unica stare care ar rezolva situatiile in mod eficient si ne-ar permite sa ne dam seama ca este mult mai constructiv sa ne folosim energiile pentru rezolvarea adevaratelor probleme (care, cu siguranta, nu lipsesc), mai degraba decat sa raspundem automat,dupa cum am fost programati: fie sa ne plangem continuu (Victima), fie sa incercam sa ne facem doriti ghicind nevoile altuia (Salvator), fie sa-i criticam, sa-i atacam, sa-i minimalizam pe ceilalti (Persecutor).
 Va recomand sa va folositi capacitatile de observare pentru a invata sa recunoasteti "pe viu" ceea ce aici am sintetizat doar in treacat, dar... atentie, de data aceasta fara sa jucati chiar "Analiza Tranzactionala" (asa a denumit, cu un mare simt al umorului, Eric Berne jocul celui care, dupa ce i-a citit cartea, s-a dedicat descoperirii jocurilor altuia, fara a le vedea pe ale sale...).
Dupa Eric Berne- ''Games people play''

Sunt 12 sau 13 oameni?


Asteapta pana grupul isi schimba pozitia.
Sunt 12 sau 13?





Chestia asta te umple de nervi.

De unde vine omul in plus?

Poate voi veti reusi sa ghiciti.

SUCCES!


SI CUIELE AU POVESTEA LOR...

 
Cand auzi cuvantul "cui" ultimul lucru la care te gandesti este "arta". Cu toate acestea, artistul  Vlad Artazov ne arata cum situatii din viata umana, sentimente, emotii, trairi pot fi exprimate si transmise prin niste simple cuie banale.



















































CUM SE PORNESTE IMPRIMANTA :))

TEST HOROSCOP

Test horoscop



Ø  Daca veti fi corect, testul va va dezvalui adevarul.
Ø  Scrieti raspunsurile dumneavoastra pe o foaie de hârtie. Nu trisati !
Ø  Interpretarea raspunsurilor o veti gasi pe pagina urmatoare.


 1. Numele unei persoane de sex opus.  
 2. Ce culoare preferati dintre rosu, negru, albastru, verde sau galben ?
 3. Prima voastra initiala. 
 4.  Luna voastra de nastere.
 5.  Preferati alb sau negru ? 
 6.  Numele unei persoane de acelasi sex cu dvs. 
 7.  Cifra preferata. 
 8.  Ce alegeti între Los Angeles sau Varna ?
 9.  Ce va place, în general: lacul sau oceanul ?
 Scrieti o dorinta (realizabila!).



Odata terminat testul, coborâti-va privirea pe pagina urmatoare ... (Nu trisati !)
Puneti-va în gând o dorinta !




Răspunsuri


1. Sunteţi îndrăgostit(ă) nebuneşte de această persoană

2. Dacă alegeţi :  
¨       Roşu: sunteţi plin(ă) de viaţă şi viaţa vă este plină de dragoste.
¨       Negru : sunteţi conservator (conservatoare) şi agresiv(ă).
¨       Verde : sufletul vă este destins şi ştiţi când să vă deconectaţi.
¨ Albastru : sunteţi spontan(ă) şi vă place să primiţi dovezi de dragoste şi afecţiune din partea celor care vă iubesc şi vă apreciază.
¨ Galben : sunteţi o persoană fericită şi bun sfătuitor pentru cei cu moralul la pământ.

3. Iniţiala dvs. este între:  
¨ A - K : Aveţi o mare capacitate de a dărui multă dragoste şi afecţiune prietenilor dvs.
¨ L - R : Încercaţi să vă apreciaţi viaţa la maximum şi viaţa dvs. amoroasă va înflori în curând.
¨ S - Z : Vă place să ajutaţi pe ceilalţi şi următoarea dvs. dragoste o să se profileze în curând.

4. Dacă sunteţi născut între :
¨ Ianuarie - martie: anul va fi foarte bun pentru dvs. şi vă veţi îndrăgosti de cineva, într-un mod neaşteptat.
¨                                                Aprilie - iunie: veţi avea o relaţie amoroasă foarte puternică, de durată şi pe care n-o veţi uita niciodată.
¨ Iulie - septembrie: veţi avea un an excelent şi va interveni o schimbare majoră, care vă va ameliora viaţa.
¨ Octombrie - decembrie: viaţa dvs. amoroasă nu va fi extraordinară, dar poate veţi găsi sufletul pereche.

5. Dacă aţi ales :
¨ Negru : viaţa dvs. va lua o nouă turnură, benefică pentru dvs. şi veţi fi mulţumit(ă) de schimbare.
¨ Alb : veţi găsi un prieten care va avea încredere deplină în dvs. şi care va face orice pentru dvs.

6.  Această persoană este cel (cea) mai bun(ă) prieten(ă).

7.  Este numărul de prieteni apropiaţi din viaţa dvs.

8.  Dacă aţi ales :
¨ Los Angeles :    vă place aventura.
¨ Varna :           ştiţi când să vă opriţi.

9. Dacă aţi ales :  
¨ Lacul : sunteţi o persoană rezervată, loială faţă de prietenii dvs. şi sunteţi îndrăgostit(ă).
¨ Oceanul : sunteţi o persoană spontană şi vă place să fiţi admirat(ă) de către ceilalţi.

Această dorinţă se va împlini numai dacă veţi trimite acest mesaj

la alte 5 persoane în decurs de o oră.

Dacă îl veţi trimite la 10 persoane,
dorinţa vi se va împlini înainte de propria dvs. aniversare.